Какво да правим, когато ни заболи зъб? Първа помощ и съвети

Зъбобола е изключително неприятно състояние и изисква вземането на спешни мерки за овладяването му.  Болката в зъба може да възникне по различни причини, включително зъбна фрактура, кариес, възпаление на венеца, проблем с нерва на зъба, инфекция или друго. Предлагаме ви няколко стъпки за справяне с проблема:

Стъпка 1: Потърсете специализирана помощ от стоматолог
Каквато и да е причината за възникнала болка в зъбите ви, задължително се свържете със стоматолог. Ако все пак посещението при лекаря не може да се осъществи веднага, може да опитате с някои от стъпките посочени в тази статия, за да облекчите до известна степен състоянието си.

Стъпка 2: Почистете устата си
Нещо, което може да предприемете при възникване на болка в устната кухина преди да посетите личния си стоматолог е да направите неколкократни изплаквания на устната кухина с вода за уста, съдържаща, като основна съставка Хлорхексидин в концентрация от 0.12%. Не изпозвайте водата за уста за повече от 14 дни. Ако не разполагате с такава вода за уста, може да опитате и изплакване със солена вода.

Стъпка 3: Използвайте аналгетици
Вземете болкоуспокояващ медикамент без рецепта, като например аналгин, ибупрофен или др. Следвайте инструкциите на опаковката и не превишавайте препоръчителната доза.

Стъпка 4: Избягвайте горещи и студени напитки
Ако усетите зъбна болка, опитайте се да избегнете горещи и студени напитки и храни, защото те може да увеличат чувствителността на зъба и да засилят болката още повече.

Стъпка 5: Избягвайте много сладки и кисели храни
Твърде сладките и кисели храни могат да раздразнят проблемният зъб и да предизвикат допълнителна болка. Опитайте се да избегнете тези храни, докато се справите с проблема.

Стъпка 6: Намалете отока и възпалението
Ако се появи оток, приложете лек студен компрес върху областта на болния зъб. Това може да помогне да намалите отока и възпалението и да облекчите болката. Такова състояние изисква задължителна намеса на стоматолог и не отлагайте, дори болката и отокът да намалеят и дори да изчезнат.

Важно!!!
Това не са мерки, които ще излекуват зъба, а само могат да облекчат състоянието ви, докато намерите специализирана помощ. Самолечението може да бъде опасно и да доведе до по-сериозни проблеми. Вашето здраве е от първостепенно значение, затова консултирайте се със специалист, който ще постави точна диагноза и ще предложи подходящо лечение.