Кога да потърсим ортодонт: Знаци и симптоми, които не трябва да пренебрегваме

Денталната ортодонтия играе ключова роля в поддържането на здравето и красотата на устната кухина. Мнозина хора се сблъскват със зъбни проблеми, които не се ограничават само до обикновени кариеси или възпаления на венците. В тази статия ще разгледаме кога трябва да потърсим ортодонт и кои са основните знаци и симптоми, които не трябва да пренебрегваме.

Неправилно разположение на зъбите: Ако забележите, че зъбите ви са неправилно разположени или имат аномалии в изравняването си, това може да бъде сигнал, че е необходима консултация с ортодонт. Неправилното разположение на зъбите може да доведе до проблеми с хигиената на устната кухина, и да предизвика дългосрочни здравословни проблеми.

Проблеми с говора и дължината на челюстта: Зъбните аномалии и неправилното разположение на челюстите може да доведат до проблеми с изговарянето на звукове и думи. Ако забележите, че вашият говор е затруднен или имате проблеми с дължината на челюстта, ортодонт може да ви помогне да коригирате тези проблеми.

Болка и дискомфорт при хранене: Болката и дискомфортът при хранене или отхапване могат да бъдат резултат от неправилното разположение на зъбите или челюстите. Ако имате често срещани проблеми с болка при хранене, това може да бъде сигнал, че е необходимо да посетите ортодонт.

Проблеми с дишането: Някои зъбни проблеми могат да доведат до затруднения в дишането, особено по време на сън. По-често се среща при деца, но може да се наблюдава и при възрастни пациенти, които не са претърпяли навременно лечение. Ако забележите, че детето ви има затруднения с дишането през носа, това може да се дължи както на хронични възпалителни процеси, така и на стеснение в горната челюст. В такива случаи е добре да направите консултация с ортодонт.

Нарушена естетика – различни размествания или завъртания на зъбите един спрямо друг може да се дължи на недостатъчно място в зъбната редица за тяхното подреждане. Често единствената възможност за разрешаването на такъв тип проблеми може да се случи само с ортодонтско лечение.

Нежелани промени във външния вид на лицето: Зъбните аномалии могат да имат влияние върху външния вид на лицето ви. Например, неправилното разположение на зъбите или челюстите може да доведе до несъответствие в профила на лицето ви.

Профилактиката е най-добрата превенция срещу усложнения, които могат да настъпят вследствие на подобни зъбни аномалии. Дори и да не забелязвате някои от горе споменатите промени е добре поне веднъж да направите консултация, тъй като ортодонтът може да открие проблем, за който не сте подозирали. При деца, първото посещение при ортодонт е добре да бъде след навършването на 5 години.

Заключение: Потърсете консултация с ортодонт, ако забележите подобни проблеми. Ранното откриване и корекция на зъбните аномалии може да ви помогне да поддържате здравето на устната си кухина и да се наслаждавате на красива усмивка през целия си живот.