Здрави зъби – здраво тяло

Тази статия е написана изцяло в съответствие с мисията и ценностите на Фондация „Иновации за здраве и грижа“ да обогати здравната култура на обществото и да помогне на повече хора да имат здрави и добре поддържани зъби, така че да се радват на усмивка, с която да се гордеят.

Оралното здраве е фундаментално за цялостното здраве, благополучие и качество на живот. Здравата уста позволява на хората да се хранят, говорят и общуват без болка, дискомфорт или смущение. Въздействието на заболяванията на устната кухина върху ежедневния живот на хората е фино и всеобхватно, оказвайки влияние върху храненето, съня, работата и социалните роли. Заболяването на зъбите може също да доведе до неблагоприятни и трайни проблеми за здравето и дори живота на хората. Затова е от съществено значение да защитаваме естествените си зъби от гниене и пародонтални заболявания и да се да фокусираме върху ранното откриване и превенция на тези състояния. Доказателствата ясно показват, че тези заболявания не са ограничени само до устата, а са свързани с цялостното общо здраве.

За да имате здрави зъби и свеж дъх, да предотвратите появата на неприятна плака и кървене на венците, е необходимо да спазвате правилата за хигиена и грижа за зъбите. Това е необходимо преди всичко за профилактиката на зъбните заболявания, както и за да бъде усмивката перфектна.

Мнозина ще кажат, че всеки знае правилата за грижа за зъбите си от детството, но статистиката на стоматологичните клиники казва друго. Болшинството от хората знаят колко е важно да мият зъбите си, но това не е достатъчно зъбите да са предпазени от различни патологии.

Често миенето на зъбите се извършва неправилно, което значително намалява неговия положителен ефект. Затова нека днес ви представим  основните правила за грижа за зъбите и устната кухина.

За да сте сигурни, че извършвате хигиенните процедури правилно, трябва да са налице следните фактори:

– зъбите са чисти и гладки, между тях няма частици храна;

– венците са розови, няма кървене и болка при почистване;

– няма дискомфорт по време на хранене;

– липсва лош дъх.

При липсата на дори едно от тези условия, трябва да ви “светне сигнална лампичка”, че е време за посещение при зъболекар. Той ще ви прегледа, ще предпише лечение и ще ви посъветва какви процедури трябва да се извършат, за да се подобри ситуацията в устната кухина.

Много е важно да спазвате правилата за грижа за зъбите и устната кухина. Хигиенните процедури помагат да се предотврати появата на много заболявания, по-специално пародонтоза и кариес, които могат да доведат до загуба на зъби. Ако не миете зъбите си редовно, върху тях ще се натрупа плака и частици храна ще заседнат между тях и ще започнат бързо да гният. Всичко това е благоприятна среда за размножаване на болестотворни бактерии, което означава поява на лош дъх и заболявания на устната кухина.

Плаката не само разваля външния вид на зъбите, но и се минерализира с времето – образува се т. нар. зъбен камък. Може да се отстрани само с помощта на специално стоматологично оборудване. Този камък води до изтъняване на зъбния емайл и неговото разрушаване, а също така прави зъбите много чувствителни.

Важно е да се разбере, че именно от устната кухина започва храносмилателният тракт и други системи на тялото са свързани с него. Ако има данни за инфекция в устата, тогава може да има заболявания на вътрешните органи, пряко или косвено свързани с тази инфекция. Лекарите имат списък с над 60 такива заболявания, включително:

– заболявания на сърцето и кръвоносните съдове;

– храносмилателни нарушения;

– заболяване на бъбреците;

– ревматизъм;

– различни видове обриви по кожата;

– нарушения на нервната система.

Ето защо здравето на целия организъм започва с правилната хигиена на зъбите и венците.

Основни правила за грижа за зъбите

Мийте зъбите си правилно

Лекарите препоръчват миене на зъбите два пъти на ден: след събуждане и преди лягане. Кога точно да направите това – преди закуска или след нея – няма значение. Ако обаче изберете първия вариант, тогава е по-добре да направите това около 15 минути преди хранене, така че вкусът на пастата за зъби да не изкриви вкуса на храната.

След хранене изплакнете устата си с вода. За антибактериален ефект можете да използвате вода за уста, а ако няма такава, добавете половин чаена лъжичка сода за хляб.

Използвайте конец за зъби

В магазините и аптеките има широка гама конци за зъби: със и без аромат, с флуорно покритие, с различно сечение – плоско или кръгло. Изборът е ваш, но е най-добре да се консултирате с вашия зъболекар преди това. Конецът трябва да се използва вечер, преди лягане, в комбинация с редовно четкане. Можете да движите конеца само по оста на зъба.

Изберете правилната четка за зъби

Влакната на четката за зъби трябва да са синтетични. Размерът на главата ѝ трябва да бъде приблизително равен на 2-2,5 зъба на дължина. Изберете четка с твърд или мек косъм – най-добре е зъболекарят ви да ви посъветва. Универсален вариант – четка със средна твърдост.

Имайте предвид, че ако влакната са прекалено твърди, те могат да раздразнят венците ви и да допринесат за ерозия на емайла. С течение на времето това може да допринесе за отдръпване на венците и чувствителни зъби. Дори и с четка за зъби с мек косъм, трябва да миете зъбите си внимателно, вместо да влагате твърде много сила в нея.

С времето влакната на четката за зъби се изтъркват, сплескват и износват. За да запазите усмивката си блестяща, сменяйте четка за зъби на всеки три или четири месеца; по отношение на главите за електрически четки за зъби – следвайте съветите на производителя. Протритите косъмчета са по-податливи на размножаване на бактерии или гъбички, което ги прави нехигиенични за употреба. Нова четка за зъби от време на време върши чудесна работа за поддържане на устата ви чиста и дъха ви – по-свеж.

Изберете качествена паста за зъби

На пазара има голямо разнообразие от пасти за зъби с различни функции – за профилактика, с лекарствени добавки, за избелване и т.н.

Зъболекарят ще ви помогне да изберете правилната паста за вас. Но тук има едно много важно условие: за да може пастата да изпълнява функциите си на 100%, е необходимо да се подложите на цялостно професионално почистване на зъбите, благодарение на което ще бъдат елиминирани плаката и зъбният камък, защото не можете да се отървете от тях вкъщи.

По правило пастите за зъби са обогатени с флуор и калций, но те могат да доставят на зъбите ви тези вещества с не повече от 30%. Основното количество минерали, необходими за здравето на тялото ни, може да бъде получено само от храна, богата на съответните микроелементи.

Отделете достатъчно време за миене на зъбите

Средно препоръчителната продължителност на миене на зъбите е 2-3 минути. Основният принцип на почистване както на външната, така и на вътрешната повърхност на зъбите е „от червено към бяло“. С други думи, трябва да започнете да движите четката от венците към краищата на зъбите.

Спазването на този принцип ще помогне да се предотврати навлизането на частици храна във венечните джобове и ще предотврати развитието на бактерии и появата на заболявания.

Почистете меките тъкани на устата

Езикът ви е гостоприемен домакин на бактериите, които причиняват лош дъх, така че почистването му ежедневното може да помогне за намаляване на съединенията, причиняващи миризма. Това е едно от правилата за грижа за зъбите и устната кухина – редовното почистване на езика и вътрешните повърхности на бузите. Някои четки за зъби са оборудвани със специална подложка на гърба, благодарение на която бузите се почистват допълнително по време на миене, а като свършите със зъбите, обърнете и изчеткайте и езика с нея.

Използвайте вода за уста

Рафтовете на магазините са пълни с препарати за изплакване от различни производители. Вашият зъболекар ще ви помогне да разберете коя марка е подходяща за вас. При независим избор е по-добре да вземете такава вода, която е за превантивни цели. Активните съставки са в течна форма и лесно проникват в труднодостъпни места, унищожават микробите, отмиват вредната плака, която е една от причините за кариес и гингивит.

Ходете редовно на зъболекар

Колкото и да сте внимателни към здравето на зъбите си, винаги е добра идея да посещавате зъболекаря си на всеки шест месеца. Това е страхотна превантивна мярка. Той ще ви прегледа, ще почисти труднодостъпните зони в устата ви, ще премахне втвърдените отлагания от плака, наречени зъбен камък, и ще открие скрити кариеси или други проблемни места.

Това ви позволява да обърнете специално внимание на проблемните места или да получите навременно лечение, за заболявания, които иначе не бихте забелязали, тъй като те често присъстват, без да причиняват дискомфорт. Ако имате повишен риск от кариес или заболяване на венците поради съществуващо заболяване, вашият зъболекар може да ви предупреди за това и да препоръча специални пасти за зъби или води за уста, които да ви помогнат да се борите по-добре с кариеса или заболяването на венците – това ще ви улесни да запазите Вашата усмивка здрава в дългосрочен план.

Важно е да обичате усмивката си, но също толкова важно е усмивката ви да бъде здрава. Напомняйте си често, че спазването на правилата за миене на зъбите без навременно посещение при зъболекаря няма да бъде ефективно, а правилното хранене без редовна хигиена на устната кухина няма да помогне за подобряване на зъбите. Грижата за вашите зъби е важен и отговорен процес. Всеки човек мечтае за красива усмивка. Грижете се за зъбите си: красивата усмивка винаги привлича вниманието и предразполага към човека. Не трябва да мечтаете, а да действате и тогава ще успеете!

Източници:
1) millenniumdds.com – 10 Tips for a Healthy and Beautiful Smile
2) webmd.com – Top Tips for Beautiful Teeth and Gums
3) zubyza1den.com – Правила ухода за зубами для детей и взрослых